شکستگی ممکن است بر اثر ضرب دیدگی بینی ، تصادف ، سقوط ، ورزش های رزمی و غیره اتفاق بیافتد. افرادی که دچار شکستگی بینی شده اند تا یک ماه می توانند برای جا انداختن بینی شکسته به پزشک مراجعه کنند و پس از گذشت این مدت باید بر روی بینی فرد جراحی بینی شکسته انجام شود تا با استفاده از این نوع جراحی بینی ، استخوان ها و غضروف های شکسته شده به سر جای اصلی خود بازگردند و مشکلاتی که بر اثر شکستگی به وجود آمده است رفع شوند. در این مقاله از سایت دکتر شهریار یحیوی بهترین جراح بینی تهران به بررسی مشکلات ایجاد شده بر اثر شکسته شدن بینی و نحوه انجام جراحی آن ها می پردازیم.
باید گفت یک سوم اسکلت بینی از استخوان و دو سوم آن از غضروف تشکیل شده است. میزان شکستگی بینی به شدت ضربه وارد شده به بینی بستگی دارد، در برخی موارد شدت ضربه به حدی شدید می باشد که باعث جا به جا شدن استخوان و غضروف شده و علاوه بر زیبایی ممکن است باعث ایجاد مشکل در عملکرد تنفسی فرد شود. فرد هر چه زودتر برای جا انداختن بینی اقدام کند انجام آن راحت تر بوده و نتیجه بهتری به دست می آید، اما با مراجعه دیرتر استخوان های بینی به یکدیگر جوش خورده و تنها با جراحی بینی شکسته قابل درمان می باشد.
شکستگی بینی:
استخوان های بینی بیشتر از سایر استخوان های صورت شکسته می شوند. بینی شکسته معمولا خونریزی می کند ، درد می گیرد و متورم می شود. برای تشخیص شکستگی بینی ، پزشک پل بینی را معاینه می کند. گاهی اوقات قطعات شکسته استخوان را باید به محل خود برگرداند. هنگام شکستن استخوان بینی، غشای مخاطی پوشاننده بینی می تواند پاره شود و در نتیجه خونریزی کند. معمولاً پل بینی به یک طرف رانده می شود. گاهی اوقات می توان غضروف تیغه بینی که حفره بینی را به دو قسمت تقسیم می کند به یک طرف فشار داد. اگر خون در زیر غشای روی غضروف تیغه بینی جمع شود ( هماتوم سپتوم) ممکن است غضروف بمیرد. غضروف مرده ممکن است از هم بپاشد و باعث افتادگی پل بینی در وسط شود که به آن تغییر شکل زینی بینی می گویند گاهی اوقات استخوان هایی که بینی را به جمجمه متصل می کند براثر شکستگی بینی آسیب می بینند. این جراحت باعث می شود مایع مغزی نخاعی به بیرون نشت کند. همچنین می تواند منجر به ورود باکتری های بینی به فضای اطراف مغز، نخاع و عفونت جدی (مننژیت) شود. از آنجا که شکستگی بینی معمولاً هم استخوان و هم غضروف را تحت تأثیر قرار می دهد ، بیماران ممکن است تجمع خون یا هماتوم سپتوم بر روی تیغه بینی -دیواره بین سوراخ های بینی – را تجربه کنند. هماتوم سپتوم یک فوریت پزشکی است.
تشخیص شکستگی و نیاز آن به انجام جراحی بینی شکسته:
مراقبت های پزشکی لازم است تا پزشکان بتوانند هماتوم سپتوم ، نشت مایع مغزی نخاعی و سایر آسیب های صورت را پیدا کنند که ممکن است فوراً نیاز به درمان داشته باشد. پزشک با معاینه بالینی شکل و تقارن بینی، محل قرارگیری تیغه بینی و هرگونه نواحی آشکار تغییر فرم یا نرمی را بررسی می کند. حرکت غیرمعمول استخوان ها، ناهمواری حرکت استخوان های شکسته درمقابل یکدیگر و حساس بودن را به دلیل بی نظمی در شکل و ترازبندی شکستگی بینی تشخیص می دهد. بعد از تشخیص شکستگی پزشک اشعه ایکس یا سی تی اسکن بینی را تجویز می کند. تصویربرداری از بینی به تعیین میزان جراحت یا نوع شکستگی کمک می کند. در مواردی که شکستگی با معاینه فیزیکی قابل تشخیص نمی باشد، اشعه ایکس و سی تی اسکن انجام می شود.
دلایل شکستگی بینی :
شکستگی غضروف بینی به دلایل مختلفی رخ می دهد. ممکن است نزاع فیزیکی یا زمین خوردن واقعا بدی داشته باشید. همچنین شکستگی بینی هنگام بازی در یک ورزش تماسی یا پس از تصادف با یک وسیله نقلیه شما معمول است. اگر مشکوک هستید که بینی شما شکسته است و بعد از کاهش تورم درد همچنان ادامه دارد، باید به پزشک مراجعه کنید.
شکستگی بینی در چه قسمت های اتفاق می افتد؟
معمولا استخوان های بینی و غضروف و نواحی اطراف آن بخش هایی هستند که شکستگی در آن ها رخ می دهد. از همین رو باید به این نکته بسیار مهم و حیاتی توجه کنید که شکستگی بینی مسئله ای نیست که بتوانیم درمان ان را به تعویق بیاندازیم یا از درمان آن صرفه نظر کنیم ، چرا که همانطور که در مطلب فوق گفته شد شکستگی بینی می تواند موجب بروز لخته های خونی در تیغه بینی و انحراف تیغه بینی شود و به دنبال خود موجب بروز اختلالات تنفسی شود. از دیگر عوارض مهم این مشکل می توان به تغییر فرم ظاهری بینی توجه نمود که در اثر وارد شدن صدمه به تیغه بینی پدید می آید.
انواع شکستگی بینی که نیاز به جراحی بینی شکسته دارند:
از آنجایی که بینی برامده است این امکان وجود دارد تا ضربه یا از سمت رو به رو یا از کنار به بینی وارد شود. از همین رو می توان شکستگی دماغ را به دو دسته کناری و رو به رو تقسیم کنیم که در ادامه این مقاله به بررسی دقیق تر و شرح کامل آن پرداخته ایم:
- شکستگی کناری بینی : یکی از رایج ترین نوع شکستگی می باشد و معمولا به دلیل برخورد و اصابت ضربه به ناحیه های کناری بینی پدید می آید، پس از آن نیز یک سمت از بینی دچار فرو رفتگی شده و سمت دیگر برآمده خواهد شد. این نوع شکستگی معمولا بر اثر تصادف یا برخورد با یک جسم سفت به وجود آید که ممکن است با منحرف شدن تیغه میانی یا نوک بینی همراه باشد.
- شکستگی رو به روی بینی : معمولا در این نوع شکستگی به بخش بالایی بینی و صورت صدمه وارد می شود. در این نوع شکستگی پدید آمدن مشکلاتی مانند ایجاد فرم و ظاهر نامناسب برای بینی ، ایجاد فرو رفتگی در پل بینی و عوارض دیگر به حداقل خواهد رسید. ایجاد قوز روی بینی ، افتادگی پیدا کردن نوک آن ، منحرف شدن تیغه میانی بینی به سمت چپ یا راست از دیگر مشکلات و عوارض این نوع شکستگی می باشد. البته لازم به ذکر است که اگر ضربه وارد شده از رو به رو بسیار شدید نباشد ، این امکان وجود دارد که باعث ایجاد قوز بر روی قسمت فوقانی بینی شود که این بد فرمی با انجام جراحی بینی شکسته اصلاح و قابل رفع می باشد از همین نیازی نیست نگرانی و استرسی را به خود را دهید.
نکته
اگر استخوان یا غضورف های بینی از یک مقداری بیشتر خرد و آسیب ببینند ، کنار هم قرار دادن آن ها برای جوش دادن و اتصال آن ها به یک دیگر کاری بسیار سخت و دشوار می باشد ، همچنین این امکان وجود دارد تا غضروف های نوک بینی دیگر توانایی فرم دادن به آن را نداشته باشند که در این صورت در طول پروسه جراحی بینی شکسته معمولا پزشک از یک بخش بدن فرد مانند قفسه سینه یا گوش استخوان و غضروف مورد نیاز را برداشته و با استفاده از آن نسبت به بازسازی بینی اقدام می نماید.
خطرات شکستگی بینی :
صرف نظر از درد و کبودی، شکستگی بینی می تواند عوارض بیشتری به همراه داشته باشد.
- انحراف سپتوم: شکستگی بینی ممکن است باعث انحراف تیغه بینی شود. هنگامی که لایه نازک بین سوراخ های بینی جابجا می شود و می تواند تنفس را دشوار کند، انحراف تیغه بینی ایجاد می شود. برای رفع این عارضه به جراحی نیاز است.
- لخته شدن خون: هماتوم یا لخته خون می تواند یک یا هر دو سوراخ بینی را مسدود کند. برای تخلیه خون به جراحی نیاز است.
- انسداد بینی: معمولاً پس از آسیب به دلیل تورم داخل بینی رخ می دهد و رفع آن ممکن است چند روز طول بکشد. اگر انسداد بینی بیش از سه هفته ادامه یابد، ممکن است به دلیل انحراف و کمان شدن تیغه بینی باشد.
شکستگی های کوچک با مدیریت محافظه کارانه خود به خود برطرف می شوند (۹۵٪ موارد در دو هفته). آنتی بیوتیک تجویز نمی شود مگر درصورت مشاهده عفونت.
پیشگیری از شکستگی بینی:
اقدامات پیشگیرانه خطر شکستگی بینی و در نتیجه نیاز به جراحی بینی شکسته را تا حد بسیار زیادی کاهش می دهد. از همین رو بهتر است هنگام دوچرخه یا موتور سواری، اسکیت و اسکی، ورزش های تماسی، از کلاه ایمنی برای محافظت از صورت خود استفاده کنید.
درمان فوری شکستگی بینی :
اگر پزشک شکستگی بینی را تشخیص دهد، اما بینی به صورت صحیح بر روی صورت قرار دارد، فقط ممکن است نیاز به استراحت داشته باشید و از بینی در برابر آسیب های بعدی محافظت کنید. از طرف دیگر، بینی بسته به شدت آسیب نیاز به جابجایی مجدد دارد، ممکن است پزشک جراحت را تحت بیحسی موضعی در مطب درمان کند. استخوان های شکسته به درستی جابجا شده و حدود یک هفته در جای خود نگه داشته می شوند. اگر جراحی بینی شکسته به دلایلی بلافاصله پس از آسیب دیدگی انجام نشود، معمولاً حدود دو هفته پس ازجراحت تحت بیهوشی عمومی در اتاق عمل انجام می شود.
بر اثر شکستگی بینی چه مشکلاتی به وجود می آید؟
- این عارضه باعث انحراف بینی می شود.
- باعث خونریزی ، ترک خوردگی ، چرخش و بدشکلی بینی می شود.
- سبب انحراف سپتوم یا تیغه بینی می شود.
- باعث پارگی غضروف بینی و عدم تقارن بینی می شود.
- اطراف بینی به لمس حساس شده و دچار تورم و کبودی می شود.
- باعث کجی بینی و قوز روی بینی می شود.
نحوه جراحی بینی شکسته
پیش از اقدام به انجام جراحی ، جراح بینی درباره نحوه شکستگی و اینکه در گذشته جراحی زیبایی بینی انجام داده اید یا خیر سوالاتی می پرسد. پس از معاینه و بررسی عکس شکستگی بینی ، عمل بینی شکسته را تحت بیهوشی عمومی با یکی از تکنیک های باز و بسته انجام می دهد.
مدت زمان این جراحی حدود دو ساعت و نیم طول می کشد، در طول انجام عمل بینی شکسته ، بهترین جراح بینی تهران ایراداتی که بر اثر شکستگی بینی ایجاد شده است را رفع می کند و در صورتی که فرد دچار مشکل تنفسی شده باشد، درمان می شود.
علائم بینی شکسته
- کبودی از علایم مهم شکستگی بینی می باشد چرا که در اثر شکستن بینی، عروق خونی دچار آسیب دیدگی خواهند شد.
- تورم نیز علامت دیگری است که به خاطر آسیب دیدن رگ های ناحیه بینی رخ می دهد.
- بعد از هر گونه آسیبی به بینی، چنانچه دچار درد طولانی مدتی شدید بینی دچار شکستگی شده است که این درد امکان دارد روی سینوس های صورت نیز اثر گذار باشد و آن ها را دردناک کند.
- به طور معمول زیر چشم های فرد تورم و کبودی ایجاد می شود.
- نفس کشیدن برایتان مشکل خواهد شد و فردی که بینی اش آسیب دیده و نمی توانند به راحتی از سوراخ های بینی نفس بکشد باید به پزشک مراجعه کند.
- خونریزی از بینی یک علامت مهم شکستگی بینی می باشد که برای متوقف کردن خونریزی باید فرد به سمت جلو خم شود و با استفاده از پنبه یا پارچه، بینی خود را فشار دهد تا خونریزی متوقف شود و سریعا به پزشک مراجعه نماید.
- در صورتی که دچار کجی بینی شدید به پزشک مراجعه کنید تا قبل از اینکه خود به خود التیام یابد و کجی بینی به همان صورت باقی بماند بینی با اصول صحیح و به حالت طبیعی جوش بخورد.
مراقبت های بعد از جراحی بینی شکسته
- بعد از انجام این عمل ، برای یک هفته گچ بر روی بینی قرار داده می شود در این مدت مراقب باشید گچ بینی خیس نشود.
- فرد بهتر است با دهان باز عطسه کند.
- به مدت یک هفته از انجام فعالیت های سنگین خوداری شود.
- برای آگاهی بیشتر از مراقبت های بعد از جراحی به مقاله مربوط به آن که توسط دکتر شهریار یحیوی تهیه شده و در سایت ایشان موجود است مراجعه کنید.
هزینه جراحی بینی شکسته چقدر می باشد؟
هزینه عمل شکستگی بینی به فاکتورهای متفاوتی از جمله سی تی اسکن ، آزمایشات ، دستمزد جراح بینی ، هزینه متخصص بیهوشی و غیره تعیین می شود.
سلام!
من نمیدانم که بینی من شکسته یا انحراف شده، سوراخ های داخل بینی یکی کلان و دیگری خورد شده با یک پهلو بخوابم راحت نفس می کشم و پهلوی دیگری بخوابم نفسم بند می آید تقریبا مدت ۱۰ سال میشو